Učivo
Chemie

Co je to chemie?

Plyny mají částice daleko od sebe a téměř nijak se neovlivňují (nejsou mezi nimi žádné síly). Tyto částice se pohybují volně a chaoticky. Plyn má nestálý tvar i objem. Jeho částice by se daly znázornit asi takhle: 

Zdroj obrázku: http://www.zschemie.euweb.cz

U látek kapalných jsou už částice blíž u sebe. Částice se k sobě (narozdíl od plynů) navzájem přitahují a mají stálý objem. Stejně jako plyny však mění tvar podle nádoby. Jejich částice by jsou znázorněny na následujícím obrázku.

Zdroj obrázku: http://www.zschemie.euweb.cz
Pevné látky mají částice blízko u sebe, působí na ně přitažlivé, ale i odpudívé síly. Tyto částice se téměř nepohybují (ale přeci jen, trochu se pohybují - vibrují na místě). Určitě víš, že pevná látka má stálý tvar i objem. Částice můžeme znázornit následujícím obrázkem.


Zdroj obrázku: http://www.zschemie.euweb.cz
 
Zasekli jste se? Řešení je zde
9 / 11

Doplň

Mezi vlastnosti látek patří také skupenství. Látky se vyskytují ve třech základních skupenstvích. Je to skupenství, které je typické například pro železo za laboratorních podmínek. Toto skupenství se nazývá  . Další skupenství je typické pro vodu za laboratorních podmínek a je jím skupenství  . Posledním ze základních skupenství je skupenství  .